Més informació [ Llista d'activitats | Detall d'activitat

 
9001260012   Com treballar a l'aula amb activitats competencials, afavorint la creativitat, el treball cooperatiu i l’autoavaluació
2020-2021   Curs telemàtic (en línia asíncron). Primària-Secundària
  
   9/2/2021 - 30/4/2021 (30 hores) de h a h
   VT Curs a distància
   _ (A distància) 
  
Format   En línia
Sincronicitat    Asíncron
Organització   ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona
  
  
  
  
Cost matrícula (Euros)   105
  
Descripció i   Metodologia:   Els professionals de l'educació cada vegada prenen més consciència de la importància d'educar alumnes capaços d'aprendre a aprendre, flexibles, competents per autoavaluar-se, cooperar, gestionar el seu propi coneixement i per pensar autònomament. El currículum per competències, i l'avaluació més enllà dels continguts, suposa una oportunitat, i un repte, per impulsar molts d'aquests canvis. L'objectiu principal del curs és endinsar-nos en què suposa programar i avaluar per competències, però sobretot comptar amb recursos per fer-ho mitjançant d'enfocaments i metodologies diverses com la creativitat i aprendre a pensar, l'aprenentatge cooperatiu i la metacognició i l'avaluació formadora i formativa.
  
Objectius   Saber dissenyar una activitat competencial a partir d’una competència, uns criteris d’avaluació i uns continguts concrets. I establir els indicadors competencials i els diferents nivells d’assoliment que ens permetran prendre decisions sobre els alumnes.
Saber promoure una ensenyança creativa en el dia a dia a l’aula. I aprendre estratègies i activitats concretes per ensenyar a pensar els alumnes i fomentar la creativitat i el pensament crític.
Donar a conèixer les principals pràctiques per cohesionar el grup i per treballar a partir d’estructures i tècniques cooperatives a l’aula. Així com conèixer com s’ha de portar a terme l’aprenentatge cooperatiu a l’aula, des de la formació d’equips a l’avaluació de les competències cooperatives en l’alumnat.
Conèixer eines per promoure l’autoavaluació i la coavaluació (avaluar per aprendre). I fer més conscients els alumnes del seu propi procés d’aprenentatge (metacognició).

  
Continguts   Què és i què no és una proposta competencial.
Les programacions d’aula des de les competències: l’alineació d’activitats, competències, criteris d’avaluació, continguts, indicadors i rúbriques.
Les bases del treball per competències: situacions autèntiques, activitats que promoguin la creativitat i el pensament, propostes actives i cooperatives i una avaluació formadora.
La creativitat: què és, com la podem treballar i estimular (la curiositat, la pedagogia de les preguntes, deixar escollir, fer propostes flexibles, potenciar les relacions ...).
Ensenyar a pensar: les rutines i destreses de pensament i altres activitats d’elevada complexitat cognitiva.
L’aprenentatge cooperatiu: el treball en grup vs l’aprenentatge cooperatiu, dinàmiques de cohesió, estructures i tècniques cooperatives i diaris d’equip.
Promoure l’autoavaluació i la coavaluació a l’aula. Per una ensenyança metacognitiva: eines i recursos (bases d’orientació, escales d’estimació, rúbriques, feedback entre iguals, portafolis ...)
  
Observacions   La formació té una naturalesa molt pràctica i pretén donar recursos al professorat inscrit per portar a terme una ensenyança competencial.
Horaris de connexió sincrònica:
6 i 26 d'abril del 2020, de 18h a 20h.
  
Avaluació   Caldrà entregar a través del Moodle, com a màxim el dia 30 d’abril, un document en el qual s’exposin algunes propostes que cada assistent creu que pot portar a terme a les seves aules i que s'inspirin en els materials de la formació (han de quedar-hi reflectits tots els blocs de continguts). Aquest document, que haurà de tenir una extensió aproximada de 5 pàgines, vol ser un recull pràctic i aplicat dels recursos que es donen en el curs. Finalment, cal incloure-hi una breu reflexió personal.participació i la reflexió dels assistents per tal de valorar el seu aprofitament.
  
Requisits de  certificació   Les persones participants que compleixin el requisit d’haver superat el 100% d’activitats plantejades, és a dir la superació de tots els mòduls i del projecte final, obtindran el certificat que acredita les hores de formació del curs.
  
E-mail   ga.ice@uab.cat
  
  


Generalitat de Catalunya
Departament d'Educació
Pla de formació permanent